Oh wat een nieuws. Komt er zo maar even voorbij dat kinderverf onveilig is, of zoals Radar het weer op subtiele wijze weet te brengen: “zo gevaarlijk dat ze niet meer mogen worden verkocht”. Dat is toch even flink schikken als moeder zijnde. Ook Sien heeft regelmatig haar vingers in de vingerverf zitten. En nu?

Onderzoek NVWA Vingerverf

Eerst maar even de feiten op een rij zetten. Op 3 november publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de resultaten van hun onderzoek naar kinderverf. In dit onderzoek zijn 29 verschillende soorten vingerverf onderzocht op de samenstelling. Van deze 29 kregen 2 soorten vingerverf code rood omdat de vingerverf stoffen bevatten die niet zijn toegestaan dan wel kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Overigens is hiervan de Nijntje kinderverf al eerder dit jaar uit de markt gehaald.

Daarnaast kregen 12 soorten vingerverf code geel omdat er te veel conserveermiddelen in de producten zitten (3), de tekst op de etiketten niet volledig waren (3) of de aanwijzing dat er toezicht gehouden moet worden bij kinderen onder de 3 jaar ontbrak (6). In de eerste 2 gevallen kunnen de gebruikte conserveermiddelen allergische reactie veroorzaken. En ik benadruk kunnen, want in heel veel gevallen is er helemaal niet aan de hand. Maar weet je dat je kind allergisch is voor (bepaalde) conserveermiddelen dan wel snel allergisch reageert, is het beter een andere vingerverf te kopen.

De gele code bij de soorten vingerverf waarbij de tekst “toezicht houden bij kinderen onder de 3 jaar” ontbrak wil ik graag wat nuanceren. Deze vingerverf is namelijk niet gevaarlijk voor je kind. Alleen, en dat geldt voor heel veel speelgoed, moeten kinderen het niet in de mond steken. Maar als ik eerlijk ben, dat wil ik toch evengoed niet. Dat mijn kind verf in de mond krijgt, ongeacht of het op een verpakking staat.

De andere soorten zijn gewoon veilig te gebruiken.

Hier vind je de hele lijst van onderzochte soorten vingerverf met de coderingen.

Vingerverf onveilig?

Nee dus. In de meeste gevallen is vingerverf niet onveilig. Dat je met kleine kinderen op moet passen dat zij het niet in de mond steken lijkt mij logisch. Dat verf conserveermiddelen bevat is ook niet nieuw. Mijn advies: Gebruik gewoon je gezond moeder (vader) verstand als je vingerverf koopt voor je kind en laat ze gewoon lekker kliederen met de verf :).

verven3

PS Bij SienEnCo verkoop ik de vingerverf van SES, die als veilig werd aangemerkt.